TSEKINPAIMENKOIRA - Chodský Pes

Chodský pes eli tsekinpaimenkoira on vanha, keskikokoinen paimenkoirarotu, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne. Tsekinpaimenkoiran historia ulottuu kauas 1300 luvulle. Nykyinen jalostusohjelma rodun kotimaassa on aloitettu 1984. Geneettisesti populaatio on pieni, sillä koko kanta on elvytetty vain muutamasta yksilöstä.

Tsekinpaimenkoirat ovat luonteeltaan erittäin aktiivisia, energisiä ja liikkuvaisia, vailla merkkejä hermostuneisuudesta. Erinomainen harrastuskoira, joka suoriutuu vaativastakin koulutuksesta. Tsekinpaimenkoiralla on erinomainen hajuaisti ja se käyttää hajuaistiaan vaivattomasti ja innokkaasti. Käytännöllisen kokonsa, suuren työskentelyhalun ja helpon hallittavuutensa vuoksi se soveltuu erinomaisesti työ- ja harrastekoiraksi monenlaisiin lajeihin.

Tsekinpaimenkoiran rotujärjestönä toimii 1.1.2013 alkaen Suomen Palveluskoiraliitto. Suomen kennelliitto suomensi alkuperäisen Chodský pes-nimen Tsekinpaimenkoiraksi.

Pohjoismainen Kennelunioni PKU hyväksyi rodun 2013 ja Federation Cynologique Internationale FCI eli kansainvälinen koiranjalostusliitto hyväksyi rodun väliaikaisesti vuonna 2019. Palveluskoira kilpailuoikeudet rotu sai 1.1.2014.

Ensimmäiset koirat tuotiin Tšekeistä Suomeen vuonna 2009 ja nyt yli 10 vuoden päästä koiria on Suomessa yli 300. Ensimmäinen pentue Suomessa on syntynyt 2012 ja vuosina 2012-2018 Suomessa on syntynyt yhteensä 39 pentuetta.

Luo kotisivut ilmaiseksi!